NL Greenlabel

10 EERSTE DUURZAME HOVENIERS SLUITEN ZICH AAN BIJ 
NL GREENLABEL.

NL Greenlabel logo

 

Het begon anderhalf jaar geleden. Een groep van 10 hoveniers, verspreid over het land, deelden de gemeenschappelijke interesse van Duurzaam Ondernemen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ze wilden duurzaamheid niet alleen bespreken, maar ook in hun werk actief toepassen. Tegelijkertijd ontwikkelden Nico Wissing (tuin- en landschapsontwerper) en Lodewijk Hoekstra (bekend van het TV programma Eigen Huis en Tuin) samen met Royal HaskoningDHV een methode om duurzaamheid van de buitenruimte meetbaar te maken. Een gezamenlijk lonkend perspectief was geboren.

Een buitenruimte creëren waarin het goed leven is en waarin duurzaam geproduceerde materialen en producten vanzelfsprekend zijn is de boodschap die Nico en Lodewijk met passie, kennis en kunde uitdragen. Het doel van het NL Greenlabel is om de footprint van de inrichting van de buitenruimte door de mens te verminderen en de buitenruimte te verduurzamen en dit meetbaar te maken om zo richting te geven aan een duurzamer bestaan en een plezierige en gezonde leefomgeving met respect voor natuur, mens en milieu.

Op maandag 4 februari jl. hebben deze hoveniers als eerste “georganiseerde vakmannen” het NL Greenlabel ondertekend. Het betreft de bedrijven Aardoom Hoveniers B.V. te Ridderkerk, Paul Casteleijn Hoveniers B.V. te Barendrecht, Willemstein Hoveniers te Waddinxveen, Rozenveld Hoveniers B.V. te Gieten, Everts Hoveniersbedrijf te Gasselternijveen, Hoveniersbedrijf Stip te Elspeet, Hoveniersbedrijf Giel van der Palen te Eindhoven, Hovenier van der Heijden te Den Hoorn, Hoveniersbedrijf de Plataan te Brakel en VISSERGROEN B.V. te Hendrik Ido Ambacht.

Op het bedrijf van VISSERGROEN B.V. zijn hieraan voorafgaand diverse inleidingen worden gehouden waarin Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal zullen staan. Gert Olbertijn van Royal HaskoningDHV (de organisatie die verantwoordelijk is voor de onafhankelijke labelprocedure) is ingegaan op het NL Greenlabel en ook Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra hebben deze thema’s nog vanuit hun perspectief nader belicht.

Daarnaast heeft ook de wethouder Natuur, Milieu en Duurzaamheid van de gemeente Zwijndrecht, dhr. Henk Mirck ook zijn visie gegeven omtrent deze bijzonder actuele thema’s welke weldegelijk ook in de Zwijndrechtse Waard en het Buitengebied (met als voorbeeld de Polder Hooge Nesse) op dit moment worden ontwikkeld. Gezien zijn functies binnen het bestuur van Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, het Drechtsteden bestuur en de Raad van Advies van het IVN is het duidelijk zijn dat zijn visie niet beperkt is gebleven tot het eerder genoemde gebied, maar werd door Henk de waarde en importantie van de ondernomen initiatieven meer dan onderschreven.

Aan het eind van dit officiële programma vond de ondertekening plaats vinden. Vertegenwoordiging van de brancheorganisatie VHG (Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners) maakt het dat deze activiteit een branche brede ondersteuning geniet.

En hiermee worden en zijn de volgende kernwaarden van het NL Greenlabel onderschreven, t.w.: duurzaam, buitenleven, beweging, samen, nieuwe denken, meetbaar, kruisbestuiving, meaningful profit, social design, innovatieve producten en uitdagende projecten.

Het NL Greenlabel en deze Hoveniers zijn er allemaal klaar!

groep NL Greenlabel